Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűzvédelmi tanácsok a Karácsonyi Ünnepekre

2014.11.16

6394_karacsonyfatuz.jpgÉrdemes az ünnepekre tűzvédelmi szempontból is "felkészülni", ezért tájékoztatnánk az érintett lakosságot néhány alapvető tűzvédelmi használati szabályról.

Milyen veszélyek leselkednek ránk?

Karácsonyfa, koszorú, gyertyák, csillagszórók, mécsesek mind-mind az ünnepek elengedhetetlen kellékei, amelyek általában egy időben egy helyen meg is találhatók, ezzel jelentősen megnövelve egy óvatlan pillanatban bekövetkező lakástűz kockázatát.

A gyertyák esetében figyelni kell arra, hogy azok stabilan legyenek rögzítve, függőlegesen álljanak. A koszorúkat és gyertyákat nem éghető anyagú tálcára helyezzük. A gyertyák fölött ne legyen éghető anyag. Amikor azokat polcra, szekrénysorra helyezzük, figyeljünk oda, hogy ne legyen túl közel hozzá egy könyv, esetleg a fölötte lévő polc. Praktikus megoldás, hogy kezünkkel az említett anyagokat megérintjük, és hogyha az anyagok a megszokottnál melegebbek, a gyertyákat távolabb helyezzük el. Égő gyertyát huzamosabb ideig soha ne hagyjunk őrizetlenül!

A fenyőfák több fajta égést elősegítő anyagot tartalmaznak. A fa meggyulladásának veszélye fokozatosan nő az idő multával, mivel a kiszáradt ágak, tűlevelek könnyebben lángra kapnak. Ezért a fákon a csillagszórókat, gyertyákat úgy helyezzük el, hogy azok ne érintkezzenek közvetlen a fák leveleivel és soha ne hagyjuk őrizetlenül a meggyújtott csillagszórókat, gyertyákat!

A megfelelő hely is fontos, hogy a karácsonyfa jól mutasson, ugyanakkor fontos, hogy a közelében a lehető legkevesebb éghető anyag legyen, mert ha a baj mégis bekövetkezik, szükségünk lesz helyre az oltáshoz.

Izzósor vásárlása esetén, csak engedélyezett, bevizsgált terméket vásároljunk, az elmúlt évek tapasztalata, hogy sok izzósor nem felelt meg a szabvány előírásoknak, tűz,- és balesetveszélyesek voltak. Az izzósorok elhelyezésénél is fontos szempont, hogy közvetlen ne érintkezzenek éghető anyagokkal.

Szilveszter közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk petárdákkal, tűzijátékokkal, amelyek a kellemetlen, fülsiketítő hangjuk mellett komoly tűzveszélyt is jelenthetnek. A felrobbant petárdák, tűzijátékok izzó, égő darabja elszóródva könnyen meggyújthatják az éghető anyagokat. A szabad terekből, vagy veszélyeztetett helyekről az éghető anyagokat távolítsuk el, vagy nem éghető anyaggal takarjuk le.

Ha mégis bekövetkezik a baj:

A tűz észlelésével és az oltás megkezdésével egy időben értesítsük a tűzoltóságot, a 105-ös telefonszámon. Az általunk eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóságnak, mivel a későbbiekben hasznos lehet a biztosító felé történő kárigényünk benyújtásakor.

A karácsonyfa közelében mindig tartsunk, valamilyen oltásra alkalmas eszközt. Lehet ez egy kézzel oltó tűzoltó készülék, melynek címkéjén szerepel a nagy "A" betű, azaz , hogy a készülék alkalmas szilárd anyagok tüzeinek oltására. Ennek hiányában megteszi egy vödör víz, vagy egy pokróc is. A fa vízzel történő oltása során ügyelnünk kell arra, hogy a fán lévő elektromos égők csatlakozóját a beavatkozás előtt húzzuk ki a konnektorból.

Fontos, hogy az esetlegesen bekövetkező tűzesetekre legyünk felkészülve. Előre gondoljuk át, hogy mit fogunk tenni, hova tesszük az oltásra alkalmas eszközöket, és ezt tudassuk a családtagokkal is. Érdemes ezt a kérdést közösen megbeszélni. Ha gondolatban felkészültünk, sokkal hatékonyabban tudunk fellépni a tűz ellen és így az ünnepeink is "gondtalanok" lehetnek.