Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabadtéri tüzek jellemezték az első negyedévet

2017.04.03

Az idei esztendő első negyedévét tűzeseti szempontból a szabadtéri tüzek határozták meg, március végéig csaknem ötezer esetben pusztítottak szabad területeken a lángok. A tűzoltók gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően a tüzek több mint kétharmadát sikerült még egy hektárnál kisebb területen megfékezni.

gaztuz.jpgA katasztrófavédelem munkatársai országosan mintegy 3400 esetben tartottak tűzvédelmi hatósági ellenőrzést szabad – erdőn, mezőn, mezőgazdasági – területeken. A szakemberek a tűzvédelmi használati szabályok betartását vizsgálták, továbbá minden olyan kockázati helyszínt kontroll alá vettek, ahol az előző évek tapasztalatai alapján szabadtéri tüzek kialakulására lehetett számítani. Az ellenőrzések során több mint 1500 szabálytalanságot tártak fel a tűzvédelmi hatóság munkatársai. A katasztrófavédelemnek ezekben az esetekben sem a szankcionálás, hanem a lakosság és a szabad területek biztonsága a célja, ezt bizonyítja az is, hogy az ellenőrzések kevesebb mint tíz százaléka végződött valamilyen mértékű bírság kiszabásával. A többi helyszínen felhívták az érintettek figyelmét a kisebb mértékű szabálytalanságokra, vagy kötelezték őket a hibák mihamarabbi megszüntetésére.
 
A lakosság és a szabad területek védelme érdekében március 3-án országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter, amely visszavonásig érvényes. A tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a települések belterületén, a telkeken található szalonnasütő, bográcsozó és tűzrakó helyekre.

Forrás: www.katasztrofavedelem.hu