Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemzetközi katasztrófa-elhárítási gyakorlat Szegeden

2011.09.12

gyakorlat01.jpgA szeptember 9-én kezdődött, három napon át tartó gyakorlaton román, szerb és magyar szakemberek közreműködésével árvízi veszélyhelyzeteket imitáltak. A tábornak a repülőtér adott otthont, a káreseti helyszínek a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban, az egykori szovjet laktanya területén és a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. kikötőjében voltak.

A feltételezés szerint Magyarországot olyan súlyos katasztrófa sújtotta, hogy nemzetközi segítséget kellett kérni. A legkülönfélébb helyzetek elé állították a mentőerőket, így volt nyúlgát építése, elöntött területekről állatok mentése, vízből és vízről mentés, elszabadult úszómű elbontása, magasból, mélyből, aknajáraton át mentés. Az egyik legnehezebb, egyben a legnagyobb "kreativitást" igénylő feladatnak az bizonyult, amikor egy Trabant épületbe rohant, a falat áttörte, és félig a vízzel teli pincében lógva állt meg. A tűzesetek sem maradtak el, a külföldi és magyar csapatok egymással együttműködve valódi lángokkal gépjárműtűz és épülettűz során az oltást és életmentést is gyakorolták.

Nem csupán a helyszínek voltak valósághűen kialakítva, hanem a sérülések imitálására is ügyeltek. A statisztákat, imitátorokat a Rendőrtiszti Főiskola hallgatói, valamint kőbányai önkéntes polgári védelmisek adták. Ugyancsak nagy segítséget nyújtott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, valamint az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A nemzetközi gyakorlat az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósult projekt utolsó eleme volt. A magyar-szerb projekt tavaly nyáron indult. Elsőként az önkormányzati képviselőket készítették fel az árvíznél és belvíznél teendőkre, majd a pedagógusokat képezték, hogy a diákoknak a tudást tovább adhassák. Ezt követően egy ifjúsági katasztrófavédelmi verseny következett, utána a nyertesek ötnapos táboroztatása. Végül önkéntes civil mentőszervezetek tagjainak tartottak továbbképzést, ezt követően zajlott le a szegedi gyakorlat, amelyhez - mint egy 2008-as projekt kapcsán létrejött DKMT Rescue Team tagjai - csatlakoztak a románok is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.