Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Járási mentőcsoport gyakorlat

2015.09.19

Öt Pest megyei település járási mentőcsoportja rendezte meg hétvégén az éves gyakorlatát. Délegyházán, a Gizella tónál az érdi Benta, a pilisvörösvári Kevély, a ráckevei Kisduna, a szigetszentmiklósi Lakihegy és a budakeszi Vadas Járási Mentőcsoport több órán át gyakorlatozott.

mentocsoport.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A gyakorlatot Ökrös Árpád tű. alezredes az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyitotta meg. A kirendeltség-vezető a megnyitó beszédében kiemelte, hogy a katasztrófavédelem munkájában kulcsfontosságú az önkéntesek támogatása, felkészültsége, szervezettsége, a hivatásos szervezetekkel való kapcsolata. Hozzáfűzte: számos példa van arra, hogy veszélyhelyzetben a speciális önkéntes mentőszervezetek, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai aktívan részt vesznek a katasztrófahelyzetek elhárításában. A járási mentőcsoportok a nemzeti minősítési rendszer keretein belül 2013-ban rendszerbeállító gyakorlaton vettek részt, ezt követően 2014-ben sikeresen megszerezték a nemzeti minősítést, melyet ötévente kell megújítani. A megszerzett ismereteket szinten kell tartani - ez a gyakorlatok célja -, de az ilyen jellegű rendezvények nagyon jó alkalom az önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek, civil és karitatív szervezetek közötti kapcsolatok építésére és ápolására is.

A megnyitót követően mindenki részt vett a munka és balesetvédelmi oktatáson, ezt követően kapták a "riasztást", mely egy rendkívüli Dunai árhullám levonulását feltételezte és a védekezéshez mozgósításra kerültek a járási mentőcsoportok is. A feltételezett helyzet szerint a védművet a Kevély mentőcsoportnak  "nyúlgát" építésével kellett magasítania, a Vadas mentőcsoportnak a meggyengült részeken "jászolgáttal" megerősítenie, illetve a Kisduna mentőcsoportnak buzgárt kellett "kiegyenlítő medence" építésével megállítania és a töltésen átcsurgó vizet szivattyúzással eltávolítania. A védekezésben résztvevők részére ellátmányt szállító gépjármű az átázott töltésen megcsúszott és négy fővel a vízbe hajtott. A gépjárműből két személy ki tudott mászni, őket a Szigetszentmiklós Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Vizek Őre Specilás Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kishajóval mentette ki.  A gépjárműben rekedt és elsüllyedt másik két embert búvárok segítségével keresték meg, akik a feltételezés szerint életjeleket nem mutattak. A mentett személyeket átadták a mentőszolgálat szakembereinek. Ezt követően a FER Létesítményi Tűzoltóság mentesítő gépjárműve csörlő segítségével a roncsot a tóból kihúzták, majd a vízbe került olajszennyeződést felfogták és a víz felszínéről szivattyú segítségével eltávolították. Végül lakosságvédelmi feladatokat kellett végrehajtani, mely során a feltételezés szerint az árvíz által elöntött épületből kellett a lakosokat kimenekíteni és elhelyezni. 

A gyakorlat során a meghívott vendégeket és a településről érkezett érdeklődő lakosságot Hajdu Imre tű. ezredes tűzoltósági felügyelő és Csordás László tű. alezredes polgári védelmi felügyelő folyamatosan tájékoztatta és részükre kommentálta az aktuálisan zajló szakmai feladatokat. A gyakorlatot a kirendeltség-vezető zárta, mely során méltatta az önkéntesek által végzett magas színvonalú tevékenységet, végül az éves gyakorlatot megfelelőre értékelte.

Forrás: PMKI Érd KvK

További képek az eseményről