Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az őrsprogram 2013-ban is folytatódik

2013.01.09

katasztrofavedekmi_ors.jpgA mentő tűzvédelem Magyarországon kialakított rendszerében a tűzoltóságok területvédelmet látnak el, egy-egy tűzoltóság több település védelmét biztosítja. Az események felszámolásának hatékonyságát, illetve a műszaki mentéseknél az életmentés eredményességét nagyban befolyásolja, hogy a jelzéstől számítva mennyi idő alatt érkeznek a káreset helyszínére és kezdik el a beavatkozást a riasztott erők. Jelenleg vannak olyan települések, ahol ez 25 percnél hosszabb időt jelent, ezek a helyek úgynevezett „fehér foltnak” számítanak.

Az őrsprogram lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő hivatásos tűzoltóság részeként egy gépjárműfecskendőt fél, vagy egy (4-6 fő) raj kíséretében a fehér foltokhoz közelebb eső településre helyezünk ki. Az őrs a hivatásos tűzoltó-parancsnokság alárendeltségében, annak működési területén belül látja el feladatait, növelve a mentő tűzvédelmi feladatok ellátásának hatékonyságát. Emelkedik tehát azoknak a településeknek a száma, ahol a beavatkozásra alkalmas erők vannak jelen, így biztosítható, hogy az első beavatkozó egység 25 percen belül megkezdhesse a munkát a káreset helyszínén. A jövő év végéig tartó őrsprogram szerint három év alatt 65 új helyszínen kezdenek dolgozni hivatásos tűzoltó egységek.

A hosszabb távú cél az, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, a létesítményi, és az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságokkal közösen Magyarország teljes területén biztosítsuk a 10 percen belüli beavatkozás lehetőségét.

Az őrsprogram végére megvalósul az a szándék, hogy Magyarország lakosságának 99,49 százalékához 25 percen belül kiérkeznek az első beavatkozó egységek, az emberek több mint 70 százalékán pedig 10 percen belül segítenek majd.

2012-ben 18 katasztrófavédelmi őrs kezdte meg a működését, idén január 1-től pedig további 5 településen állt szolgálatba négyfős készenléti létszámmal és egy gépjárműfecskendővel hivatásos tűzoltó egység. Hajdú-Bihar megyében Nyíradony, illetve Hajdúböszörmény településeken, Nógrád megyében Pásztón, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Fehérgyarmaton és Baktalórántházán. Az új egységek összesen 141 település 239 ezer állampolgárának hatékonyabb mentő tűzvédelméről gondoskodnak, mintegy 3500 négyzetkilométernyi területen.

Az őrsök munkáját az is segíti, hogy olyan településeken jöttek létre, amelyeken jelentős múltja van az önkéntességre alapuló tűz elleni védekezésnek, vagyis a hivatásos egység az önkéntes tűzoltó egyesületeket támogatva, őket bevonva látja el a feladatait.

Az integrált katasztrófavédelmi rendszer legkisebb szervezeti egységei az őrsök, amelyek nemcsak mentő tűzvédelmi feladatokat, hanem polgári védelmi szakfeladatokat – kockázatelemzés, lakosságtájékoztatás, lakosságfelkészítés – is ellátnak. Mindezen túl a káresetek során gondoskodnak a szükséges lakosságvédelmi intézkedések megtételéről is.

A járási közigazgatási rendszer bevezetése, január elseje óta az őrsparancsnokok a helyi védelmi igazgatási feladatok végrehajtásában is részt vesznek-tudatta a BM OKF.

Forrás: orientpress.hu kép forrása: szabolcsvonulas.hu